Jeśli macie dosyć mięsa i zamierzacie przejść na dietę wegańską, zachęcamy Was do wypróbowania przepisu na przepyszne i aromatyczne kotleciki z soczewicy. Oryginalnie falafel pochodzący z Egiptu jest robiony z ciecierzycy, natomiast my postanowiłyśmy zrobić naszą wersję używając do tego celu białej soczewicy. Efekty możecie zobaczyć na poniższych zdjęciach:)
Składniki:
- 500 g suchej soczewicy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki drobno posiekanej, świeżej natki pietruszki
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia, np z pestek winogron
Sposób przygotowania
Dzień przed przygotowywaniem falafeli namoczyć soczewicę w dużej ilości zimnej wody, np. w misce. W ten sposób przez noc podwoi ona swoją objętość i zmięknie. Następnego dnia, soczewicę odcedzamy i opłukujemy i mielimy w maszynce do mielenia wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem. Do masy dodajemy natkę, sodę oraz wszystkie przyprawy. Następnie wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy 2 łyżki wody. Przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy do lodówki na 45 minut. Po tym czasie formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanej patelni przez ok. 3 minuty z każdej strony. Gotowe falafele odsączamy z tłuszczu w ręczniku papierowym. Sposób podania jest dowolny. Możecie to zrobić tak jak my, czyli z młodymi ziemniaczkami z koperkiem oraz sałatą z pomidorami i szczypiorkiem w sosie musztardowym lub w formie fast food'u w picie z sałatką i warzywami.
Smacznego!!!!
Nie przepadam ;c
ReplyDeletehttp://tinnqu.blogspot.com/
wygląda to bardzo smacznie :)
ReplyDeleteWygląda przeapetycznie ! Muszę spróbować :)
ReplyDeleteświetne Ci wyszły:)
ReplyDeleteTakie kotleciki są rewelacyjne, mimo że nie mam zamiaru przejść na dietę wegańską to z chęcią je wypróbuję :)
ReplyDeletewww.daariaaa.com
Świetnie Ci wyszły. :)
ReplyDeletehehe pewnie dobre, moja mama kiedyś mnei oszukała bo zrobiła podobne kotleciki bez użycia mięsa, a ja myślałam,że to byly takie tradycyjne,:) ps. zapraszam do mnie:). Jeśli mój blog wpadnie Ci w oko, będzie mi bardzo miło jeśli go zaobserwujesz:).
ReplyDeletewyglądają bardzo smakowicie i chętnie bym spróbowała chociaż na wegetariańska dietę nie przejdę :P
ReplyDeletehttp://lamodalena.blogspot.com/
yum! uwielbiam takie rzeczy!<3
ReplyDeletewygląda pysznie :)
ReplyDeletewygląda pysznie :)
ReplyDeleteNareszcie ktos cos zrobił z soczewicy <3 macie jesczze jakies przepisy? np na zupę? bo zrobiłam jedna i była średnia :(((
ReplyDeletepostaramy się wrzucić niedługo taki przepis na bloga <3 pozdrawiamy !!!!
DeleteMniam, wyglądają przepysznie, wypróbuje przepis:):)
ReplyDeletewygląda mega apetycznie ;)
ReplyDeleteUwielbiam kotlety z soczewicy i jadam często ze względu na to, że jestem uczulona na gluten. Są pyszne! ;)
ReplyDelete